Lite inte på någon

Jag har i större delen av mitt liv varit ett stort fan av Luleå Hockey och den hockey som klubben har representerat. Det har alltid varit ett hårt arbete och det har varit tufft att möta klubben. I klubben har också några av Sverige bästa hockeyspelare lirat och fått sin utbildning. En av dom, Mikael Renberg, var min idol på 90-talet när han var en del i den så beryktade Legion of Doom-kedjan i Philadelphia Flyers tillsammans med Eric Lindros och John LeClair, samtidigt som dom var tunga och jobbiga att möta hade dom ändå en bra teknik och kunde hockey ända ut i klubbspetsen, Renberg var den störste för mig då.

Men det skulle förändras.

Renberg hade skrivit kontrakt med Luleå och allt var frid och fröjd, Luleå hade också för att säkerställa att han skulle vara kvar i klubben skrivit in i kontraktet att om han åkte tillbaka till NHL skulle han ”böta” 5 miljoner. Men det var ingen fara eftersom Mikael inte tänkte på NHL då, men så kom budet från Toronto och en tårögd Micke stack över och slapp betala dom 5 miljonerna.

Denna soppa fick mig att tappa förtroendet för Micke i stort sett helt, han sågs som en svikare och jag anser att det var han också. När han sedan kom tillbaka till Luleå har jag hela tiden varit osäker på hans lojalitet, och om han verkligen ville klubbens bästa i alla lägen.

Många säger att han gjort så mycket bra för klubben, men jag undrar då vad det är? Han har varit en bra hockeyspelare och producerat en hel del poäng, fick till och med guldpucken en säsong, men några stordåd har han aldrig lyckats med i klubben, i dom matcher som gällt som mest är det bara ett fåtal gånger jag verkligen sett hans storhet som hockeyspelare.

När han nu i våras i media började att gnälla på klubben om att dom inte berättar allt och inte satsar på ett bra lag är det inte för klubbens bästa. Hade han velat varit kvar i klubben och tänkt på klubbens image hade han aldrig uttalat sig i media om hur besviken han är. Han fick både fans och pressfolk med sig i sin kamp mot stora stygga Luleå Hockey styrelsen som gång efter annan nu vill ha deras avgång, trots att ingen vet hur läget är ställt i Luleå. Chrunak har försökt lugna massorna men tydligen litar ”folket” mera på vad Renberg säger som tydligen inte vet hur det är ställt än klubbdirektören.

Klubben har fortfarande en stark stomme och dom flesta från årets lag finns kvar till nästa säsong och en sammansvetsat lag är alltid mera värt än en Surovy, dessutom har vi fyllt på med flera intressanta nyförvärv, se bara på Hjalmarsson och vi har därmed fortfarande en av elitseriens bästa backuppsättningar, ännu bättre än ifjol.

Nej, hade Mikael valt att gå till en klubb där han hade haft en rimlig chans att kunna ta ett SM-guld hade jag fortfarande haft respekt för honom, men nu när han väljer att gå till Skellefteå förstår jag inte vad han tänker på. SAIK är knappast en guldkandidat och jag tror inte att deras satsning är så mycket större än Luleås, om den nu är det.

Detta måste ju också svida och säkert var jobbigt för hans nu föredetta lagkamrater. Renberg krävde ersättare till Hynning och Surovy, men vem säger att dessa inte kan komma från klubben? Harju kommer förmodligen blomma ut, så även Isaksson och Omark. Glöm heller inte Lindgren och Lidhammar eller nyförvärven Lavander och Miettinen. Jag tror även att dom unga målvakterna kommer att överraska. Thörnqvist är säkert revanschsugen och Modig har nu en hel elitseriesäsong bakom sig som erfarenhet.

Revansch känner säkert även flopparna Kerman och Niinimäki där den senare dessutom deklarerat att han vill komma till Luleå tidigt och försäsongsträna ännu hårdare än vad han nånsin gjort.

Drömscenario ett vore att det nu finns utrymme att förlänga kontraktet med Surovy, alternativt göra om Barteckos artistkontrakt till ett över hela säsongen, och eventuellt värva en till forward. Jag tycker Dragan Umicevic låter som en intressant spelare och när en spelare har uttryckt sig positivt om en klubb gör han oftast ett bra jobb.

Jag hoppas även att fansen slutar gnälla på klubbledningen när man inte vet alla fakta utan istället ställer sig helhjärtat bakom och att Renbergs övergång till SAIK kan vara den dära tändvätskan som gör att säsongen 2007/2008 blir en vi sent ska glömma i positivt bemärkelse. Varför inte i sista omgången spela bort SAIK från slutspel ända ner till kvalserien och sedan spela final mot Frölunda (med Nordquist och Fabricius) och köra över dom i fyra raka matcher.

Drömma får man!

PS: Ny lagkapten Anders Burström eller Jan Sandström.

Visa kommentarer