Konstigt fokus

Något jag har reagerat på den senaste tiden är hur svenska medier har konstigt fokus när det kommer till sport. Det känns nästan alltid som det är det förlorande laget som hamnar i fokus, speciellt om det förlorande laget har hemmaplan och/eller kanske förlorat några matcher i rad.

Jag tycker ju att det är det vinnande laget som borde hamna i fokus oavsett det förlorande lagets läge och/eller problem.

Jag tror det skulle öka intresset om man fokuserade på det som är bra. Men i Sverige där vi fortfarande är bakbundna av Jante verkar det ta emot även 2014 och gilla, eller kanske hylla någon som gjort det bra.

Men det finns nog även ett annat problem, speciellt medier som lever på annonser fokuserar ju på det som drar besökare, eller klick, som det heter. Det handlar alltså bara om att driva besökare för att tjäna pengar, även på kostnad av ett gott journalistiskt arbete.

Därför är det förvånande att t.ex. SVT och Sveriges Radio fokuserar på exakt samma sätt då dom finansieras av tv-innehavet och inte har något eget vinstintresse.

På SVT har jag dock märkt att det finns flera gamla Skitbladet-medarbetare och dom verkar fortfarande använda kvällstidningsrubriker och slarvigt skrivna texter som man inte verkar ha korrekturläst. Jag trodde ändå att SVT hade lite högre krav och inte hade så bråttom ut med sina nyheter.

Just nu sitter jag och kollar på andra avsnittet av The Blacklist, sjukt bra serie med många härliga och oväntade vändningar.

Visa kommentarer