Bragdguldet har inget värde längre!

Jag tycker det är en mindre skandal att inte Charlotte Kalla vann årets bragdguld. Visst Jonas Jacobsson har gjort en imponerande sak när han vann sina guld i Paralympics, men det var ju för fan femtioelftegången han gjorde det.

Karlsson sade igår att man aldrig ska kunna vinna bragdguldet om man bara vinner en tävling i en världscup. Med det tänket så skulle aldrig t.ex. en svensk cyklist som vinner någon av dom stora tourerna inte ens vara nominerad.

Det faktum är att Emma vann silver på OS tycker jag är en mycket större bedrift, av en dessutom rätt okänd cyklist, än Susanne Ljungskogs VM-guld som gjorde att hon fick bragdguldet.

En bragd i mina ögon är när en idrottare utan tidigare större framgångar överträffar sig själv och förväntningarna. Det var precis det Charlotte Kalla gjorde i Tour de Ski. Visst, hon var en talangfull skidåkare men hade innan touren inte vunnit något på internationell senior nivå (om man inte räknar in en lagsprint och stafett).

Här måste man också räkna in hennes ålder, alla idrottare vet att det behövs oftast massor med år av träning innan man når sin topp. I konditionsidrotter som längdskidor och cykel räknar man med att man är som bäst runt 30 års åldern, Kalla hade knappt passerat 20 års strecket.

Sedan måste man även inse att hon i ett otroligt krisartat ögonblick efter fallet på näst sista etappen lyckades behålla kylan och sedan komma tvåa, dessutom i klassisk stil där hon absolut har en bit kvar till världstoppen. Ingen hade hellre väntat sig att Charlotte skulle vara i närheten att kunna vinna någon av dom sprintetapper som fanns, istället vinner hon en i utklassningsstil.

Tar vi istället och tittar på årets bragdman så ser vi att det var absolut inte oväntat att Jonas skulle vinna guld i Peking, det hade nog varit en större grej om han INTE gjort det. Han har otroligt stora framgångar inom sin sport redan. Jag orkar inte ens kolla upp hur många guld han tagit redan, men det är ju en bra bit över 10 stycken.

Jag har dessutom alltid tyckt det varit underligt att Jonas ens får ställa upp i Paralympics. Visst, han är rullstolburen, men är det så stor skillnad mot dom som inte är det i skytte. Dom tar ju ändå på sig en dress som gör att dom i stort sett är helt orörliga, för bästa stabilitet.

Nej, detta så kallade ”bragd”guld har spelat ut sin rätt nu och är i mina ögon inte alls like prestigefyllt att vinna som jag tycker det borde vara. Det känns också väldigt politiskt korrekt att ge bragdguldet till en handikappad.

Handikappade idrottare kan inte delta i vanlig idrott men deras prestationer ska mätas med icke handikappade då blir det ju bara konstigt. Det är ju ofta en bragd redan att många handikappade kan utföra sin idrott och ska man då likställa deras prestationer med icke handikappade är det ju alltid fördel för den handikappade.

Visa kommentarer