Apple iPhone 4

Att Apple tidigare i somras släppte sin senaste version av deras mobiltelefon, iPhone, har väl knappast undgått någon. Den senaste modellen heter kort och gått iPhone 4 eftersom det helt enkelt är deras 4:e version av mobilen som först introducerades i januari 2007 och redan då väckte ett habegär hos mig. Jag fick dock hålla mig tills det att deras andra generation kom, iPhone 3G. Den släpptes i Sverige sommaren 2008 och jag köade faktiskt för att få en. Tillslut blev det en vit iPhone 3G med 16GB minne och har hade aldrig tidigare haft en bättre telefon.

Än bättre skulle den bli ett år senare när version 3.0 av operativsystemet (nu heter det iOS) och iPhone 3GS släpptes. Som tur var bjöd den nya modellen inte på så mycket nytt och jag fortsatte att använda min iPhone 3G. Men i januari eller februari i år började jag att sätta undan pengar för den version som jag misstänkte skulle komma till sommaren.

När sedan iPhone 4 presenterades i början av juni var det precis allt jag hade önskat mig. Helt ny design, flera trevliga nya funktioner och bättre hårdvara så som ny kamera, ny processor och en helt underbart läcker högupplöst skärm. Men hur skulle jag få tag på den?

Min första tanke var att vänta på att den skulle släppas i Sverige men när det mesta började tyda på att den inte skulle släppas utan abonnemang började jag se mig om efter alternativ. Efter att ha läst på ett populärt Svenskt forum valde jag att köpa telefonen av Apple UK och använda en bulvan som mellanhand för att få telefonen till Sverige då Apple UK bara levererar inom landets gränser.

Företaget som jag anlitade heter Borderlinx och blev väldigt populära då det utan problem gick att beställa olåsta iPhone 4 från Apple UK och få dom skickade till den leveransadress man får av Borderlinx. Borderlinx popularitet gjorde att dom vissa dagar fick tusentals iPhone att ta hand om och kunderna drabbades av rätt stora förseningar. Jag hade dock rätt tur.

Jag beställde min iPhone 4 och en docka som tillbehör i början av juli och det var då en leveranstid på 3 veckor från Apple. Apple höll sitt mål och lyckades leverera telefonen på utsatt dag i början av augusti. Sedan hade jag tur och Borderlinx hade lyckats få bort sin backlog och reggade både telefon och docka samma dag som dom anlände, jag betalade även frakten samma dag. Men sedan lyckades Borderlinx med konststycket att skicka andras telefoner före min (höll koll på en forumtråd) så jag fick min först nästan en vecka senare, efter helgen.

Men jag är sedan den 9:e augusti en mycket stolt och lycklig ägare av en iPhone 4. Den är den naturliga uppföljaren till min iPhone 3G (som jag förresten gav till min syster i födelsedagspresent) då jag inte kände att iPhone 3GS erbjöd så mycket nytt.

Jag kan fortfarande slås av hur bra skärmen är och hur tunn den är. Den är också riktigt rapp och den nya Apple A4 processorn gör ett bra jobb. Att man äntligen också fått in en bra kamera i den är bra men för mig inte så viktigt. Men det kanske bästa med iPhone 4 och iOS 4 är att jag nu har en telefon som gör multitasking på ett bra sätt. Jag använder Spotify en hel del och att kunna lyssna på musik i bakgrunden samtidigt som jag surfar är guld. Samtidigt som jag vet att telefonen inte drar en massa resurser och då sparar på batteriet.

Detta kan man visserligen också göra på iPhone 3GS men inte på min gamla iPhone 3G så på slutet använde jag den iPhone 3GS som jag fått genom jobbet på Aftonbladet en hel del.

Ni missade väl heller inte Antennagate som blossade upp i somras som innebar att iPhone 4 tappade ett antal signalstaplar om man höll den på ett viss sätt. Det hela utmynnade i att Apple släppte en mjukvaruuppdatering som bättre skulle visa signalstyrkan men man beslutade även att gratis ge alla iPhone 4 användarna gratis fodral då detta tydligen kunde hjälpa.

Eftersom även jag gick ta del av erbjudandet, trots att jag inte alls hade haft några problem, beställde jag ett genomskinligt skal och det är jag mycket nöjd med. Men man får vara noga med att ta loss det med jämna mellanrum och ta bort den smuts som kryper in bakom skalet så det inte ligger saker mellan skalet och telefonens baksida som är i glas. Jag har glömt det och tydligen har jag fått små små jack i baksidan efter smuts.

En annan sak som var synd var att jag var tvungen att byta till mikro-SIM-kort eftersom Apple tydligen behövde allt utrymme de kunde få tag på. Det som var synd med detta var att jag bara några månader innan fått igång min telefon som en bankdosa. Detta var en riktigt trevlig funktion som jag hoppas även kommer till oss iPhone 4 användare.

Visa kommentarer