post hoc, ergo propter hoc

Månad: juni 2012

En vecka i…

Befinner mig just nu i ????????? sedan i tisdags kväll. Jag åkte hit för att i onsdag vara på en rekryteringsträff som Arbetsförmedlingen tillsammans med Student Consulting anordnade med anledningen att en tjänst som IT-tekniker skulle utannonseras i ????????? med start i höst. Man kommer jobba som konsult ute hos en ännu icke namngivet kund och serva datorer och skrivare.

Jag tycker själva tjänsten låter väldigt intressant, men att flytta hem till ?????????, det lockar faktiskt inte. Men ett jobb är ett jobb och det vill jag ha. Annars hoppas jag just nu på att hitta ett jobb i Umeå om det inte blir ???????????? där det dock finns väldigt få jobb att söka.

Annars har det ju varit en vecka där Sveriges EM både började och slutade med förluster både mot Ukraina och England, som Mac-fantast hade ju Apple sin WWDC Keynote i måndags där man presenterade uppdateringar av MacBook Pro, och visade upp både Mountain Lion och iOS 6. Mac OS X 10.8 ska ju komma i juli medan iOS 6 ska komma i höst, förmodligen i samband med en ny version av iPhone.

Men det mest intressanta man presenterade var den första MacBook Pro i nästa generation med sjukt högupplöst skärm och ett tunnare skal. Skärmen på 15,4″ har upplösningen 2880 x 1800 vilket alltså är 4 gånger mer än tidigare och högre än min stationära 24″ skärm har (1920 x 1200). Tyvärr kommer den ju inte i 13″ som jag tycker är den bästa storleken på bärbart.

Sedan har den nya MacBook Pro med Retina ingen optisk enhet eller Ethernet uttag p.g.a. att den med skärmen bara är 1,8 cm tjock. Det där med att den inte har optisk enhet kommer ta ett tag att vänja sig vid då jag personligen använder min MBP mycket till att se på DVD dels när jag reser och dels när jag ligger i sängen innan jag ska sova.

Men å andra sidan är jag förmodligen inte den Apple har i åtanke när dom skapade datorn, den dom vill ska köpa datorn är en grafiker eller annan person som i yrket behöver en dator med bra skärm.

Detta verkar dock inte många av dom som skriver på SweClockers.com forum inse där man ondgjort sig över den nya MacBooken på dom mest ologiska sätten. Dom flesta klagade på att man inte kan byta ut komponenter i datorn så som hårddisken, minnena eller batteriet.

Det är dock så att användarna som kommer köpa datorn, som kostar över 20 000 kr, förmodligen kommer ha råd att vid köp uppgradera datorn om inte 512 GB SSD och 8 GB RAM skulle räcka. Andra argument är att datorn inte är miljövänlig eller att datorns batteri kommer att bli så dålig att det inte håller.

Jag vill minnas att det var samma tjafs när iPhone och MacBook Air presenterades, telefon där man inte kan byta batteri eller öka telefonens minne, it’s madness sa man. Vad vet vi idag? Jo, att iPhone förändrade hela mobilmarknaden och att det blev en av Apples största succéer. Sedan, vill man inte ha datorn, köp den då för fan inte, jag tror inte Apple kommer att bry sig det minsta.

Åker tillbaka till ???????????? på måndag, helgen har jag fått för mig själv i föräldrarnas hus då dom åkt söderut. Med andra ord har jag fått en liten minisemester, synd att jag inte har MTB:n med mig, för då kunde jag stannat längre.

En flitig dag

Jag kanske kom igång sent men när jag väl kom igång så har jag inte legat på latsidan. Sover så gott i mina nya sängar att jag klev väl upp först vid 10:30. Ja, jag köpte i våras två nya sängar, det blev så att jag köpte två 80 cm sängar och en 160 cm bäddmadrass, kändes mest praktiskt att göra så. EM blev det som fick äran att bygga och leverera sängen Cumulus med Fast resår. Jag sover som sagt jättebra.

Hur som helst, istället för att äta frukost direkt var jag sugen på att ta en längre dusch och raka benen. Som cyklist har jag sedan ett 10-tal år tillbaka valt att raka mina ben. Jag gör det mest för att det är så mycket snyggare med rakade cykelben än håriga diton. Jag passade även på att fila fötterna och efteråt raka mig i ansiktet.

Efter att utsidan av kroppen fått sitt var det dags för en lättare lunch innan jag tog hand om köket som behövde städas upp och torkas rent och gick även och slängde soppor och bokade tvättid. Jag passade även på att ta med mig lite saker som behövdes för att tvätta cykeln.

I fredags var jag ute i 1 timme och 40 min och cyklade mountainbike med målet att hitta en lite längre runda vid Skyttisskogarna, tyvärr blev både jag och cykeln rätt så smutsig, men jag har rätt länge tänkt att jag måste tvätta cykeln men nu blev det så att jag inte hade några val.

Men eftersom jag bor i lägenhet och inte har någon vattenslang att tillgå har det blivit så att jag gjort detta inne i badkaret. Men jag tänkte att jag tar av den oljiga kedjan så jag i alla fall gör något för att unvika att så mycket smuts kommer i badkaret. Borde också vara en enkel sak eftersom jag har SRAM som har PowerLink, ett system som gör det enkelt att ta isär och sätta ihop en cykelkedja.

Men kedjan ville inte alls vara med på noterna och jag fick använda en vanlig kedjebrytare för att få loss kedjan. Det visade sig senare att det till SRAMs kedjor för 2×10 systemet inte allas är någon PowerLink utan PowerLock och går bara att låsa, men inte låsa upp. Suck!

Att tvätta cykeln och ta hand om allting efteråt tog i stort sett hela eftermiddagen och först vid halv sex kunde jag fixa lite middag som blev köttbullar och makaroner. Gott i all sin enkelhet.

Just nu när jag skriver detta spelar Spanien mot Italien i Fotbolls EM samtidigt som Nadal och Djokovic möt i finalen i Franska Öppna. Överraskande nog slog ju Danmark ett favorittippat Holland igår och i morgon spelar Sverige sin första match mot värdnationen Ukraina.

Hade lite fler saker jag ville ta upp men dels kommer jag inte ihåg vad det var sedan har jag ju redan skrivit ett rätt långt inlägg. Får återkomma vid ett senare tillfället.

Äntligen lagat

Ja, jag har sedan jag blev arbetslös varit en sak jag var tvungen göra och det är att fixa mina tänder. Det började väl efter påsk att jag kände att jag måste gå till tandläkaren och ringde och beställde en tid. Men den fick jag boka om p.g.a. att jag fick sådan tandvärk och jag behövde göra en akutåtgärd. Sedan gjorde vi en större undersökning och kom fram till att en av mina tänder behövde rotfyllas, en visdomstand behövde dras och ytterligare flera hål som behövde lagas. Skulle blir rätt dyrt men som tur var hjälper staten till med en del av kostnaderna där det överstiger en viss summa och jag kunde även utnyttja tandvårdscheckarna jag hade innestående.

Hur som helst, det blev väl totalt 5 besök och idag gjordes det sista när det gäller rotfyllningen, jag förstår nu varför det är rätt dyrt, men så farlig ont gör det ju inte då man ju bedövas. Det tar dock en hel del tid vid varje besök och jag fick i alla fall göra tre besök innan jag blev klar. Jag tyckte det faktiskt var mer obehag att dra visdomstanden och tandläkaren hade besvär att få ut den. Tydligen har jag rätt stora tänder också och roten var lite böjd. Tydligen följde dessutom lite käkben med som fastnad på tanden, det är i alla fall vad tandläkaren påstod.

Något som också var lite obehagligt var när jag blev bedövad just den gången jag skulle dra tanden och det var att jag blev yr och kallsvettig av bedövningsmedlet. Tandläkaren sa att han använt en bedövning med adrenalin och det var kanske det som gjorde att jag blev snurrig, kändes som jag skulle svimma ett tag där innan jag återhämtade mig. Jag ska tillbaka efter sommaren med då är det tandhygienisten jag ska träffa och det lär väl inte behövas någon bedövning då.

Jag vet inte varför men jag har hela mitt liv varit rätt dålig på att sköta mina tänder, men jag har två teorier. Dels så har jag ju aldrig haft någon flickvän, det har ju gjort att man inte har tänkt på att ha en bra hygien i munnen eftersom man aldrig kysser någon, sedan, jag känner stort obehag på tungan av tandkrämerna, det svider och sticker och är inte en behaglig upplevelse.

Men det är ju bättre än att behöva gå till tandläkaren och betydligt billigare. Jag har också börjat att använde munskölj där jag tycker Listerine Zero är tillräckligt stark. Tandläkaren rekommenderade även fluortuggummi och det blev Fluorette.

En dag i Umeå

Idag på Sveriges nationaldag och min namnsdag blev det en resa till Umeå för att uppmärksamma min lillasysters magisterexamen, vad exakt hon har pluggat har jag inte riktigt koll på ärligt talat då hon pluggat i fyra år. Hur som helst, tog tåget upp till Umeå på förmiddagen och det gick i tid faktiskt, många har ju haft problem med försenade eller inställda tåg men för mig har det bara hänt en gång att tåget var inställt och fick ta ersättningsbuss istället. En underlig och rolig sak är ju att det kostar mindre och går snabbare att ta tåget jämfört med bussen.

Min snälla föräldrar som körde upp till Umeå igår för att vara med på en middag för dom som tog examen hämtade upp mig på stationen och skjutsade mig till min lillasysters och hennes sambos nya lägenhet. En rätt trevlig trea visade det sig. Dock fanns det ingen hiss och inflyttningen var tydligen allt annan än rolig med många stora möbler som skulle flyttas in. Allt var heller inte klart då dom väntar på en ny hylla och sedan har min syster varit fullt upptagen med att skriva D-uppsats.

Så, vid tvåtiden började resterande gäster dyka upp, bl.a. min andra syster hennes sambo och deras söta tvillingar som är drygt 1,5 år. Dom var lite blyga i början men sedan kom dom igång. Dom är verkligen mysiga båda två men speciellt tjejen är väldigt framåt och pratglad. Dom är verkligen mysiga. Sedan fick jag chansen att bekanta mig lite med min systers och hennes sambos vänner och det är trevliga par dom umgås med.

Fikat vi bjöds på var verkligen gott och vi fick äta en vackert hembakad tårta och andra hembakade godsaker. När min storasyster och hennes sambo for på husvisning passade jag på att umgås lite med mina syskonbarn innan det var dags för hemresa som skedde med mor och far. Eftersom jag tog cykeln till tåget fick dom först köra förbi lägenheten så jag kunde lämna lite grejer innan dom släppte av mig vid tågstationen.

Till middag lagade jag sedan lite Tacos och det var gott såhär mitt i veckan.

Fan vad tiden går fort

Det känns som det är rätt nyligen jag startade upp denna bloggen men redan har det gått en bra bit över en månad sedan jag skrev det första inlägget. Det var också ett tag sedan jag gjorde ett inlägg, nästan en månad sedan. Jag vet inte varför det blev så, men inget att fundera på nu. Jag har också dom senaste dagarna arbetat med att göra om designen på bloggen. Jag gillar inte alls när dom bara har Månad, Dag och År till vänster om Rubriken, jag vet inte varför så många använder det. Så jag tog med utseendet från min förra blogg och blev riktigt nöjd med resultatet.

Jag har även importerat alla min gamla inlägga från min förra sida men redigerat några av dom för att ta bort namn och sånt. Det finns några bilder kvar på mig om man är nyfiken. Men annars vet jag inte om jag vill vara anonym eller inte på denna blogg. Samtidigt är ju mitt Twitter-flöde infogat på sidan så vill man verkligen veta vad jag heter så finns alltså möjligheterna.

Segt, ja så skulle jag nog beskriva mitt liv just nu. Är ju arbetslös och har rätt så tråkigt. Ärligt talat, jag vet inte hur det är tänkt att man ska kunna leva på A-kassan, för mig är det knappt och då har jag dessutom ytterligare en slant från Medlemsförsäkringen som Unionen tillhandahåller. Tidigare tjänade jag 1250 kr om dagen, nu får jag 680 kr, det är alltså en minskning med 570 kr. Jag får alltså 45,6 % mindre inkomst per dag och det är inte alltid man kan sänka sina utgifter så mycket, och kan man det så tar det oftast flera månader.

Sedan måste jag väl vara ärlig och säga att jag är inte den mest ekonomiska killen men så länge jag hade en bra månadslön var det inga problem. Jag hoppas verkligen att när jag väl får nytt jobb tänker på att spara lite pengar och inte spendera dom på prylar som det oftast blir. Måste även tänka på att spara in på vardagsprodukterna, kanske inte alltid köpa en märkes produkt när det finns en likvärdig men billigare produkt från ett mindre känt märke.

Annars önskar jag att jag orkade skriva om alla idioter som finns där ute på nätet, dels på olika chattar men även i kommentarsspåren. Folk verkar ärligt talat inte ha något som helst vett i skallen. Värst är väl gubbar och andra äckel som på Chattroulette sitter och runkar i webbkameran för alla att se, även om man inte bett om det. Det är sjukt jävla äckligt.

Hur går det med jobbsökandet då? Tja, det går väl sådär. Kanske kommer återvända till kundtjänstranchen, men då borde jag hört något vid det här laget. Annars är jag mest pepp på ett jobb i Umeå, eller så kanske det blir så att jag kommer att återvända till min födelsestad. Jag sökte faktiskt tre tjänster som Apple hade utannonserat i ????? (dom ska ju öppna butik där) och igår fick jag veta att dom ville ha mig till sitt rekryteringsevent. Men jag kan inte ta mig till ????? på ett rimligt sätt. AF kan bara stå för 2500 kr av resan och då måste jag ta nattåg till ????? som skulle ta 15 timmar och framme 6 på morgonen. Sedan hem skulle jag måsta flyga till ???? och sedan ta buss hem, samt att jag måste själv betala 500 kr. Ja, nä det är det inte värt det, jag vill ju heller inte flytta till ?????, då tar jag hellre ett sämre betalt jobb i ??????????.

Ja, vad mer finns det att snacka om? Känns som jag hela tiden har saker jag vill ta upp men när jag sedan sätter mig vid datorn har jag glömt bort 90%. Ska kanske konsultera den där listan jag skapat på Google Docs/Drive men just nu orkar jag faktiskt inte.

© 2020 eriohm.se

Tema av Anders NorenUpp ↑