post hoc, ergo propter hoc

Månad: september 2010

Det är så enkelt

Fick idag höra en bra sak min far sa om varför det är så bra att bo i ?????????, ”Vardagen är så enkel” tyckte han. Jag kan bara hålla med. Att det idag också var ett strålande väder med sol och runt 20 grader varmt gjorde ju sitt till. Men det fick också mig att inse vad bra det är att bo i Norrland.

Min pappa, som jobbar för staten, och min mor som är egenföretagare har sina arbetsplatser på samma område, det nerlagda regementet T3. Min mor kan ju flexa en hel del och min pappa slutar oftast halv 5, båda kan då vara hemma till 5. Idag satte mamma igång med att baka lite innan dom lagade middagen och allt var klart till kvart i 6. När jag bodde i Stockholm var jag inte ens hemma till kvart i 6.

Det är rätt så bra att bo i Norrland.

För egen del var det idag dags för en anställningsintervju. Eftersom den var på annan ort fick jag låna bilen. Jag kunde inte sluta förundras över hur många det är som kör för fort. Själva intervjun kändes skitbra och jag tror dom gillade mig. Men vad vet jag. Dock har jag ett rätt bra facit när det gäller anställningsintervjuer. Har jag blivit kallad på intervju har jag alla gånger fått jobbet. Med andra ord har jag än så länge spelat ett ”perfect game” som det heter inom baseboll.

När jag var tillbaka i ????????? åkte jag ner på stan och shoppade loss lite. Det blev bland annat en ny kudde. Fick idag också veta att min a-kassa beviljat mig arbetslöshetsersättning så snart får jag lite slantar också. Får maxbeloppet om 680 kr om dagen.

Apple iPhone 4

Att Apple tidigare i somras släppte sin senaste version av deras mobiltelefon, iPhone, har väl knappast undgått någon. Den senaste modellen heter kort och gått iPhone 4 eftersom det helt enkelt är deras 4:e version av mobilen som först introducerades i januari 2007 och redan då väckte ett habegär hos mig. Jag fick dock hålla mig tills det att deras andra generation kom, iPhone 3G. Den släpptes i Sverige sommaren 2008 och jag köade faktiskt för att få en. Tillslut blev det en vit iPhone 3G med 16GB minne och har hade aldrig tidigare haft en bättre telefon.

Än bättre skulle den bli ett år senare när version 3.0 av operativsystemet (nu heter det iOS) och iPhone 3GS släpptes. Som tur var bjöd den nya modellen inte på så mycket nytt och jag fortsatte att använda min iPhone 3G. Men i januari eller februari i år började jag att sätta undan pengar för den version som jag misstänkte skulle komma till sommaren.

När sedan iPhone 4 presenterades i början av juni var det precis allt jag hade önskat mig. Helt ny design, flera trevliga nya funktioner och bättre hårdvara så som ny kamera, ny processor och en helt underbart läcker högupplöst skärm. Men hur skulle jag få tag på den?

Min första tanke var att vänta på att den skulle släppas i Sverige men när det mesta började tyda på att den inte skulle släppas utan abonnemang började jag se mig om efter alternativ. Efter att ha läst på ett populärt Svenskt forum valde jag att köpa telefonen av Apple UK och använda en bulvan som mellanhand för att få telefonen till Sverige då Apple UK bara levererar inom landets gränser.

Företaget som jag anlitade heter Borderlinx och blev väldigt populära då det utan problem gick att beställa olåsta iPhone 4 från Apple UK och få dom skickade till den leveransadress man får av Borderlinx. Borderlinx popularitet gjorde att dom vissa dagar fick tusentals iPhone att ta hand om och kunderna drabbades av rätt stora förseningar. Jag hade dock rätt tur.

Jag beställde min iPhone 4 och en docka som tillbehör i början av juli och det var då en leveranstid på 3 veckor från Apple. Apple höll sitt mål och lyckades leverera telefonen på utsatt dag i början av augusti. Sedan hade jag tur och Borderlinx hade lyckats få bort sin backlog och reggade både telefon och docka samma dag som dom anlände, jag betalade även frakten samma dag. Men sedan lyckades Borderlinx med konststycket att skicka andras telefoner före min (höll koll på en forumtråd) så jag fick min först nästan en vecka senare, efter helgen.

Men jag är sedan den 9:e augusti en mycket stolt och lycklig ägare av en iPhone 4. Den är den naturliga uppföljaren till min iPhone 3G (som jag förresten gav till min syster i födelsedagspresent) då jag inte kände att iPhone 3GS erbjöd så mycket nytt.

Jag kan fortfarande slås av hur bra skärmen är och hur tunn den är. Den är också riktigt rapp och den nya Apple A4 processorn gör ett bra jobb. Att man äntligen också fått in en bra kamera i den är bra men för mig inte så viktigt. Men det kanske bästa med iPhone 4 och iOS 4 är att jag nu har en telefon som gör multitasking på ett bra sätt. Jag använder Spotify en hel del och att kunna lyssna på musik i bakgrunden samtidigt som jag surfar är guld. Samtidigt som jag vet att telefonen inte drar en massa resurser och då sparar på batteriet.

Detta kan man visserligen också göra på iPhone 3GS men inte på min gamla iPhone 3G så på slutet använde jag den iPhone 3GS som jag fått genom jobbet på Aftonbladet en hel del.

Ni missade väl heller inte Antennagate som blossade upp i somras som innebar att iPhone 4 tappade ett antal signalstaplar om man höll den på ett viss sätt. Det hela utmynnade i att Apple släppte en mjukvaruuppdatering som bättre skulle visa signalstyrkan men man beslutade även att gratis ge alla iPhone 4 användarna gratis fodral då detta tydligen kunde hjälpa.

Eftersom även jag gick ta del av erbjudandet, trots att jag inte alls hade haft några problem, beställde jag ett genomskinligt skal och det är jag mycket nöjd med. Men man får vara noga med att ta loss det med jämna mellanrum och ta bort den smuts som kryper in bakom skalet så det inte ligger saker mellan skalet och telefonens baksida som är i glas. Jag har glömt det och tydligen har jag fått små små jack i baksidan efter smuts.

En annan sak som var synd var att jag var tvungen att byta till mikro-SIM-kort eftersom Apple tydligen behövde allt utrymme de kunde få tag på. Det som var synd med detta var att jag bara några månader innan fått igång min telefon som en bankdosa. Detta var en riktigt trevlig funktion som jag hoppas även kommer till oss iPhone 4 användare.

Ett drygt år senare

Så här sitter jag nu. Tillbaka i staden jag lämnade för tre år sedan. Mycket har hänt på dessa tre år. För det första studerade jag ???????????? vid ??????? i ???????????? och efter examen ifjol flyttade jag, trots att jag inte alls egentligen ville, ner till ????????????, eller ????? om vi ska vara petiga. Det är också drygt ett år sedan jag skrev ett vettigt inlägg om vad som egentligen händer i mitt liv.

Visst, jag skrev ett inlägg i juni efter mitt senaste fiasko i Vätternrundan, men det skrev jag mest av frustration och ilska och innehöll faktiskt inte så mycket om vad jag faktiskt har gjort och då fortfarande gjorde. Det tänkte jag ta och berätta nu istället.

Det var alltså i mitten av juli 2009 som jag fick ett jobb på ????? ????????. Ett dotterbolag till ???????. Jag minns att jag började jobba där sista veckan i juli och det måste varit ett av dom värsta arbetsplatserna jag har varit på. Jag skulle sitta i deras så kallade NOC och hjälpa de företag som köpte kapacitet av ?????. Exakt vad jag faktiskt gjorde har jag förträngt nu inser jag, men man kan väl säga att jag var third-line-support till ADSL-kunderna.

Nu blev det faktiskt bara tre månader på ???????????? tillslut fick skiten sålt till ett företag som heter ???? och jag grät inte många tårar över den skilsmässan. Men vad fan skulle jag göra nu? Visst fanns det planer på att lägga ner ??????????????? och försöka hitta något jobb hemma i Norrland, rent av i ?????????. Men som ekonomin såg ut i stort hösten 2009 fanns det inga jobb att söka.

Men av rent flyt fick jag faktiskt tag på ett nytt jobb väldigt fort och jag var arbetslös i endast två veckor. Jag fick tag på ett jobb på ??????????? där jag skulle jobba i deras Servicedesk. Det var ett vikariat för en kille som skulle gå på pappaledighet. Där jobbade jag till den 6:e augusti i år och arbetet på ??????????? var minst sagt intressant.

Jag har fått arbeta mycket med Mac och blev till och med iPhone-ansvarig på Servicedesk och fick arbetet med att styra upp den rätt så obefintliga servicehanteringen som då rådde. Så, det arbetet var jag relativt nöjd med att fått till när jag slutade. Arbetet innebar också att jag vissa veckor jobbade natt och det var väl minst sagt en ny upplevelse. Att jobba från 16:30 till 03:30 i sju dagar (de två sista var 19:00 till 03:30) var rätt slitsamt och inget som föll mig i smaken. Att dessutom vara den enda på hela IT-avdelningen som redaktionen skulle luta sig mot var lite skrämmande. Men jag hade tur och inga allvarliga fel inträffade. Min kollegor kunde drabbas de mest udda problem.

Men ju mera tiden gick kände jag att ????????? är inget ställe för mig. Stressen, alla människorna, avsaknaden av lugnet. Nämnde jag stressen? Allt detta fick mitt att längta hem. Jag saknade även min familj och tryggheten i Norrland. Så redan i våras började jag söka efter ett nytt jobb i Norrland. Jag fokuserade främst på ???? eftersom båda mina systrar bor där. Men ännu har jag inte hittat något nytt jobb.

Men jag valde ändå att, när mitt konsultkontrakt avslutades i augusti, flytta hem till ????????? och är nu inneboende hos mina föräldrar. Kanske inget man egentligen vill göra som vuxen men vad ska man göra när man är arbetslös och inte har råd med eget boende? Dessutom är villan stor och jag har övervåningen för mig själv i stort sett. Dessutom har dom fiber ända fram till huset så jag får snabbt bredband här.

Så här sitter jag nu.

Men redan på tisdag hopps jag att starten på resten av mitt liv här i Norrland tar sin början. Jag hade som sagt redan i våras börjat söka jobb och ett av dessa ska jag nu på anställningsintervju. Det gäller ett liknande jobb jag hade på ??????????? men i ???????????. ????? känns helt rätt. Nära både till ???? och ????????? och mycket större än ????????? och bjuder förhoppningsvis på bättre shopping.

Håll tummarna vet jag.

I’m back at the scene of the crime

Nu är det hela inte så allvarligt som rubriken kanske tyder på. Det hela innebär bara att jag faktiskt åter igen bor i staden jag gjorde när jag började skriva denna bloggen. Ett drygt år på den där gudsförgätna platsen fick räcka. Men nu hoppas jag att det inte blir allt för länge jag blir kvar här. Jag vill dra vidare till en lite större stad, men ändå i närheten och jag har några saker på gång.

Jag trivs dock rätt bra här också. Jag jobbar inte just nu och det är faktiskt riktigt skönt. Men om det är något jag skulle göra under en längre period vet jag inte. Men behöver ju trots allt träffa lite folk då och då. Jag trivdes rätt bra med kollegorna på mitt gamla jobb men jag har redan brutit kontakten med dom. Vis av erfarenheten är det bara bortkastad tid att försöka hålla kontakten med folk man bara känt genom ett jobb.

Dom tre veckorna jag har bott här har varit riktigt produktiva också. Jag har kommit igång bra med träningen och det känns som jag äntligen fått lite fason på den. Men nu gäller det att fortsätta träna regelbundet och inte börja slarva. Jag har också fått lite ordning på mina matvanor. Det är inte lite mycket snacks, godis och dricka längre även om det fortfarande blir lite sånt då och då, men nu oftast på helgerna.

Sedan kan jag väl informera er om att efter att ha haft en iPhone 4 i 4 veckor nu är jag sjukt nöjd. Vilken grym telefon. Fick också skalet man fick gratis efter bara två veckor och det är jag jättenöjd med.

© 2020 eriohm.se

Tema av Anders NorenUpp ↑